There are no breaking news at the moment

Terveelliset elämäntavat ja kuntoilu on nykyisin todella suosittua. Moni on varmasti harrastanut jo pitkään jotain urheilumuotoa, mutta erityisesti kuntosalilla treenaaminen on noussut valtavaan suosioon viime vuosien aikana. Vielä muutama vuosikymmen sitten moni saattoi karttaa salille menoa. Ajalteltiin, että siellä on vain treenattuja salihirmuja paiskomassa valtavia painoja ja testosteroni täyttää koko salin ilman. Nykyisin salit ovat kuitenkin ihan erilaisia paikkoja kuin vielä joitakin vuosia sitten, sillä niistä on tullut enemmän hyvinvointikeskuksia kuin perinteinen treenipaikka. Monilla saleilla on paljon muutakin oheistoimintaa kuin vain painoja ja kuntolaitteita: monilla saleilla on vaikkapa ryhmäliikuntatunteja, hyvät saunat ja ehkä solariumkin, vaikka niitä näkeekin enää harvemmin. Monilta saleilta saa myös erillisen kuntosaliohjelman, jonka avulla voi tehostaa treenaamista. Jos kiinnostuit salitreenaamisesta tai olet miettinyt hankkivasi saliohjelman, niin lue alta tarkemmin, millaisia asioita kannattaa huomioida.

Kuntosaliohjelma

Kun alkaa treenaamaan salilla, niin on hyvä olla jokin suunnitelma, ja kannattaa miettiä, mitä treenaamisella tavoittelee. Joku voi toki tyytyä ihan vain siihen, että käy salilla treenailemassa sitä, mikä milloinkin hyvältä tuntuu. Tämä pitää kehon kunnossa ja mielen virkeänä. Jos kuitenkin haluaa seurata tarkemmin edistymistä ja treenaa hieman tavoitteellisemmin, on hyvä hankkia tarkempi kuntosaliohjelma. Ohjelman voi tehdä itsekin, jos on jo kokeneempi liikkuja tai on treenannut salilla jo pitkään. Jos sinulla itselläsi ei ole kokemusta tai tietoa, niin kannattaa turvautua tässä ammattilaisen apuun. Monilla saleilla on personal trainereita, joiden avulla voit hankkia itsellesi kuntosaliohjelman. Jos taas omalta saliltasi ei näitä ohjaajia löydy, niin kuntosaliohjelman saa myös helposti netistä. Silloin se ei välttämättä ole juuri sinulle laadittu, vaan ohjelma voi olla hieman geneerisempi. Jos sinulla kuitenkaan ei ole yhtään mitään ohjelmaa, niin tämä voi olla hyvä lähtökohta hankkia ohjelma netistä.

Ensin täytyy selvittää tavoitteesi. Tavoitteletko lihaskasvua, vai onko tarkoituksesi hankkia mahdollisimman hyvä kestävyyskunto? Jotkut taas haluavat vaikkapa kehittää erityisesti jalkojen tai ylävartalon lihaksia. Jos harrastat jotain muuta lajia, niin kuntosalitreeniä kannattaa muokata siihen sopivaksi. Jos pelaat vaikkapa jääkiekkoa, on tärkeää treenata jalkoja vähintään yhtä paljon kuin yläkroppaa. Tietysti täytyy muistaa sitten jaksottaa salitreenit oikein. Jos olet vaikkapa ollut jääkiekkoharjoituksissa kahtena päivän peräkkäin ja pelannut pelin vielä siihen päälle, niin ei ole järkevää tehdä kovaa jalkatreeniä heti seuraavana päivänä.

Saliohjelmissa kerrotaan myös monesti ravinnon merkityksestä treenaamisessa. Jos tavoitteenasi on lihasten kasvatus, ja vaikka treenaisit kuinka kovaa, ilman hyvää ravintoa lihakset eivät kasva. Kun kulutat salilla kaloreita, niin niitä täytyy saada myös takaisin oikeassa muodossa. Salilla treenatessa kannattaa ehkä turvautua vaikkapa proteiinilisään, jolloin saat normaalin ruuan lisäksi hankittua massaa oikeassa muodossa. Jos syöt vain pizzaa treenin jälkeen, saat helposti ei-toivottua massaa kroppaasi.